Bookmark and Share

Wasa Gym House blogi

Ruokapäiväkirjasta apua painonhallintaan

Torstai 7.3.2019 klo 14.27 - Janika VIlponen

Sunnuntain (3. maaliskuuta 2019) Pohjalaisessa oli iso juttu älypuhelimien ruokapäiväkirjasovelluksista. Kirjoituksen päähenkilö kertoi onnistuneensa parissa kuukaudessa pudottamaan painostaan 12 kiloa. Kerrassaan hieno saavutus! Kuten lehtijutussakin mainittiin, netti on pullollaan toinen toistaan kattavampia ja täysin ilmaisia sovelluksia.

Parhaimman hyödyn ohjelmasta saa, kirjaamalla pohjalle henkilökohtaiset tiedot (ikä, sukupuoli, paino ja pituus). Näin ohjelma laskee myös kulutettavien kalorien määrää, juuri sinun tiedoillasi. Kalorien lisäksi sähköinen ruokapäiväkirja laskee käyttäjälleen onko tämä saanut riittävästi rasvaa, proteiinia ja hiilihydraattia. Täydellisen mittariston saakin jo rakennettua, lisäämällä samaan yhtälöön liikuntasuoritukset ja vaikka vielä älykellon.  

Omasta mielestäni valmiiden ruokapäiväkirjojen ehdottomasti paras ominaisuus on se, että voit vaivatta tarkistaa, miten paljon esim. se keitetty kananmuna sisälsikään kaloreita. Hankaluus tuleekin sitten niiden aterioiden osalta, jotka perustuvat silmämääräiseen, omaan arvioon. Hirvittävän vaikea on arvioida esim. lounaaksi tilattavan salaatin kalorimäärä. Ja kuten aikaisemmassa "kenen syytä läski on?" -blogissa kirjoittelin, tieteellisen tutkimuksen mukaan ihmiset uskovat aina itsestään parempaa. Tästä voisi tehdä päätelmän, että kaikki mikä perustuu itsearvioon, on epäluotettavaa dataa ;)

Loppujen lopuksi aika harva ihminen jaksaa kirjata pitkäjänteisesti kaiken mitä suuhunsa laittaa. Jo muutaman viikon ajan ruutupaperille rustattu rehellinen ruokapäiväkirja toimii hyvänä suunnannäyttäjänä niissä tapauksissa, missä ruokailutottumuksia halutaan joiltain osin korjata.

Ja hei, Wasa Gym Housen asiakkaana et jää tämänkään asian kanssa yksin! Meiltä saat hyviä vinkkejä, miten muokata omia tottumuksia entistä parempaan suuntaan.

Energistä ja tehokasta torstaita,

Janika

kkk.jpg



Avainsanat: syöminen, ruokapäiväkirja, laihdutus

Kenen syytä läski on?

Sunnuntai 10.2.2019 klo 19.44 - Janika Vilponen

"Lihavuus yleistyy vauhdilla ympäri maailmaa. Onko kyse vain itsekurin puutteesta vai ruokaympäristön muutoksesta?  Onko ylipaino yksin yksilön syy vai kuuluuko vastuu myös ruokakaupoille, elintarviketeollisuudelle, ravintoloille ja markkinoijille?"

Vaasan yliopisto tarjosi viime torstaina maksuttoman Minä & tiede -yleisöluennon, jonka aiheena oli "Mikä meitä lihottaa?". Luennoitsija, Maijastiina Jokitalo, olisi halunnut luennolle raflaavamman nimen. Siitä tuli nyt blogin otsikko ;)

Maijastiina on tutkinut väitöskirjassaan, mikä meitä suomalaisia oikein lihottaa. Väitöstutkimuksen mukaan epäterveellisten valintojen tekeminen on tehty ruokakaupoissa liian helpoksi ja houkuttelevaksi. Aihealue oli kiinnostava, sillä en ole koskaan pysähtynyt ajattelemaan, miten ympäristö vaikuttaakaan meidän syömiseen. Karu faktahan on, että maailmassa on tällä hetkellä enemmän lihavia ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin. Suomessa työikäisistä naisista 60% ja miehistä 70% on ylipainoisia. Kuulostaa aika valtavilta lukemilta, vai mitä?


Onko kyse itsekurin puutteesta? Vai tiedostamattomista, todellisista asenteista? 

Tutkimukset osoittavat, että me ihmiset uskomme itsestämme enemmän. Tiedämme, miten tulisi syödä terveellisemmin, mutta samalla huijaamme itseämme. Hyvä esimerkki oli, kun Maijastiina kertoi kysyneensä haastateltavilta, käyttävätkö he eineksiä. Kevyen kyselyn perusteella juuri kukaan ei käyttänyt koskaan eineksiä. Kun asiaa kaiveli enemmän, eineksiä käytettiinkin joskus ja jopa usein. 

Mielenkiintoinen tieto oli myös se, että teemme noin 200 ruokaan liittyvää päätöstä päivän aikana, mutta luulemme tekevämme 14. Suhde paljastaa sen, että 186 päätöstä päivässä tehdään täysin tiedostomattomasti. Ja juuri noita päätöksiä ohjaavat tiedostomattomat, todelliset asenteet.

Kirjoittelin seuraavia muistiinpanoja, aiheesta tiedostomattomat asenteet:

  • jos eteen tuodaan annos terveellistä ruokaa ja annos epäterveellistä ruokaa, epäterveellinen kiinnostaa enemmän
  • puhutaan parempaa kuin tehdään
  • ruuan suhteen arvostetaan vaivatonta ja nopeaa nautintoa ja tehdään nopeita ja helppoja ratkaisuja
  • verrataan sitä, mitä muut syövät (sisäänrakennettu ominaisuus)
  • ei tunnisteta kylläisyyttä, syödään enemmän

Kiinnostavaa oli kuulla myös, miten terveellisyyskäsite vaikuttaa meihin ihmisiin. Esimerkiksi keksejä, joissa oli kevyttuotemerkintä, syötiin 35% enemmän kuin tuotetta ilman merkintää. Ja mitä suuremmassa paketissa ruoka on, sitä enemmän me syödään (20%-50%).

Luennolla ei tullut mitään uutta viisautta siihen, mikä meitä lihottaa. Vastaus taitaa olla se vanha tuttu, me syödään liikaa.

Myönnettäköön, että ruokamarkettien tarjonta koettelee omaakin selkärankaa jokaisella kauppareissulla. Onneksi voi itse valita, mitä ostoskärryyn nostaa. Se vaatii päättäväistä asennetta, että noudattaa kauppalapulle kirjoitettua listaa, eikä sorru heräteostoksiin.

Hyvä vinkki siihen, miten omia tapoja voi lähteä muuttamaan, on pitää vaikka viikon ajan rehellistä ruokapäiväkirjaa. Paino sanalla rehellistä, koska meillä oli se paha tapa uskoa itsestämme enemmän ;) 

Mikäli kamppailet omien ruokatottumusten muuttamisen kanssa, niin ei hätää. Me Wasa Gym Housella autamme sinua tässäkin asiassa. Kuuluu meillä palveluun!

Kivaa sunnuntaita kaikille,

Janika

kkk.jpg

Avainsanat: laihdutus, syöminen, lihavuus